Cand esti relaxata si sanatoasa,

-

esti fericita!

Inscriere newsletter Recomanda prietenelor tale

Ce este Pilates?

Pilates reprezinta un sistem complet de exercitii fizice prin care se lucreaza corpul in intregime, de la musculatura profunda la cea periferica, utilizand atat corpul, cat si mintea si respiratia. Aceasta tehnica a fost dezvoltata la inceputul secolului XX de catre Joseph Pilates. Pornind de la ideea ca oricine isi poate folosi mintea pentru a controla muschii, Pilates-ul abordeaza corpul echilibrat, ca pe un intreg. Prin urmare, Pilates nu este doar un tip de antrenament fizic sau o repetare mecanica a unor miscari; implica focalizarea mintii noastre asupra felului in care ne miscam si respiram. In acest fel, devenim constienti de corpul nostru, de slabiciunile sale si reusim, gratie acestei metode, sa-i redam echilibrul natural si sa-l facem sa functioneze mai bine.

Cu alte cuvinte, putem considera Pilates ca fiind sistemul de pregatire fizica si mentala, alcatuit din ''exercitii destepte'', care aduce numeroase beneficii asupra organismului nostru, reducand stresul si generand o permanenta stare de bine.

 

PRIN CE SE DEOSEBESTE PILATES?

In Pilates, miscarea este initiata din centrul corpului numit ''centura puterii'' (''powerhouse'', ''powerbelt''), aceasta zona fiind formata din muschii abdominali si cei ai spatelui (muschii abdominali transversali, multifidus, muschii pelvieni si cei oblici). Baza antrenamentului Pilates consta in fortificarea zonei centrale a corpului, transformand aceasta asa numita ''centura'' in centru de stabilitate, putere si energie al intregului corp. Cand aceasta zona este intarita, atunci trunchiul este foarte bine sustinut, ne putem misca cu usurinta, disparand tensiunile si durerile cauzate de posturi incorecte ale corpului.

In scopul dezvoltarii corsetului care sa sustina corpul, exercitiile se desfasoara lent si controlat, fara a crea presiune asupra articulatiilor si ligamentelor, mentinand un ritm regulat al respiratiei. Respiratia este foarte importanta in tehnica Pilates: pastrand un ritm de respiratie adecvat reusim sa stabilizam intreaga musculatura, coloana vertebrala si abdomenul, exercitiile putand fi efectuate si de catre persoanele care au probleme cu spatele, cu genunchii sau umerii.

Foarte interesant in tehnica Pilates este faptul ca, desi implica concentrarea in executarea exercitiilor, la finalul antrenamentului, nu va veti simti extenuata fizic si psihic, din contra: va simtiti calma, gratioasa si plina de energie. Miscarile lente, ritmice si fluide constituie o cale eliberatoare de stres, iar aceasta relaxare psihica si fizica contribuie la inducerea unei stari de spirit linistite.